LINE-UP

Sad Iron

40 jaar geleden werd Sad Iron opgericht door gitarist Bernard Rive. De band maakte met hun destijds unieke speed metal sound een diepe indruk op het publiek en de metal scene wat al snel resulteerde in hun eerste (live split) LP Holland Heavy vol 1. Een gewonnen bandwedstrijd maakt het mogelijk om de eerste full length LP genaamd Total Damnation op te nemen en uit te brengen met nummers als Demons Night, Prisoners en We All Praise The Devil!
Sad Iron is de eerste (en oudste) speed metal band van Nederland en wordt vaak vergeleken met bands als Raven en Exciter. Ook wordt nog weleens de link gelegd met de eerste Metallica plaat Kill ‘em All. Hierdoor heeft Sad Iron aan de wieg gestaan van de New Wave Of Dutch Heavy Metal (NWODHM).

Na het succes van Total Damnation werd in 1985 begonnen aan de opnames voor de opvolger: The Antichrist. Door problemen met diverse platenmaatschappijen, waaronder een faillissement, heeft het album destijds nooit het levenslicht gezien en zijn de bandactiviteiten nagenoeg stil komen te staan op enkele optredens na.
Het vuur in Sad Iron begon in 2000 weer goed te branden na een reünie optreden bij de Heavy Metal Maniacs wat resulteerde in een succesvolle tour onder de naam Dutch Steel Attack met Vortex en Hammerhawk.

In 2015 verscheen Sad Iron met het nummer Powerthrash op de Dutch Steel CD / Vinyl compilatie naast bands als Highway Chile, Frankenstein en Picture. Dit leidde tot een heruitgave van Total Damnation op CD. Uiteindelijk heeft The Antichrist in 2016, meer dan 30 jaar na dato, het levenslicht gezien. De gelimiteerde uitgave (500 stuks) op vinyl was in no time uitverkocht en is inmiddels ook op CD te verkrijgen.
The Antichrist werd met veel lof ontvangen door onder andere de Volkskrant: “een feelgood plaatje van de buitencategorie” en Lords of Metal: “een essentiële uitgave”. Het was duidelijk dat de muziek van Sad Iron tijdloos is en na 30 jaar nog steeds de hoofden doet schudden.

In de tussentijd heeft Sad Iron vele optredens met bands als: Raven, Praying Mantis, Tokyo Blade, Satan en Death Angel gedaan alsmede gespeeld op festivals zoals het Heavy Metal Maniacs festival, Very ‘eavy, Mario’s Metal Meeting en Schollenpop. Sad Iron is terug van weggeweest!!

Eind 2018 is Sad Iron de studio in gegaan om het nieuwe album Chapter II: The Deal op te nemen. Een nieuw hoofdstuk in het bestaan van de band! Het album is inmiddels wereldwijd uitgebracht door Wormhole Death records. Hellion Records heeft een licentie-overeenkomst getekend voor de distributie in Zuid Amerika. Medio oktober 2019 is de cd ook in Japan uitgebracht. De nummers hebben de vertrouwde Sad Iron sound in een modern jasje. Hierdoor staan de nummers als een huis. Dat vinden ook de recensenten van o.a. Aardschok (“Sad Iron is terug en hoe!” 8/10 punten), Holland Heavy Metal (9/10), Lords of Metal (8,5/10), Zware Metalen (8/10).

Nu, in 2020, viert de band het 40 jarig bestaan! Dit vieren we met de release van het nieuwe album en de bijbehorende jubileumshow!. Check de agenda voor optredens en kom ons zien! We beloven je dat je met kramp in je nek naar huis gaat! Tot snel!

Huidige bezetting:
Marcel Paardekooper: Vocals
Bernard Rive: Lead Guitar
Björn Hylkema : Bass
Cor Bolt: Drums

Bezoek de website van Sad Iron

 

<-

Stichting "Rock On" - Vriezeweg 10 - Deest - Contact met Festival Zeeltje - Deze website maakt geen gebruik van cookies en kan geen gegevens van u opslaan